Matkapuhelin

040 730 9267

Sähköposti

irma.kuusirati@gmail.com

Dry needling eli kuivaneulaus perustuu länsimaisen lääketieteen anatomisiin ja neurofysiologisiin periaatteisiin. Sillä voidaan hoitaa monenlaisia tuki- ja liikuntaelin vaivoja, joihin liittyy kipua, lihasjännitystä, liikerajoitusta. Ja sillä voidaan hoitaa myös hermostoa.

Hoidossa akupunktioneula ohjataan lihaksen sisään tai sen pinnalliseen kerrokseen/faskiaan. Dry needling on siis ihon alle ulottuva hoitomuoto, joka edellyttää huolellista työskentelyä hoitokomplikaatioiden välttämiseksi. Hoitomuoto on Suomessa vielä aika uusi, mutta maailmalla erittäin paljon käytetty ja tunnistettu.

Menetelmää käytetään yleisimmin myofaskiaaliseen kivun hoitoon, jossa hoito kohdistuu herkistyneeseen ja kipua aiheuttavaan triggerpisteeseen, mikä pyritään ”sammuttamaan”. Triggerpiste on ”erittäin ärtynyt piste tiukassa luustolihaksen lihasjuosteessa, piste sijaitsee jokaisessa lihaksessa tai siihen liittyvässä lihaskalvossa” (Travell & Simmons 1983)

Triggerpisteen syntymekanismit ovat psyykkisiä kuten stressi, ahdistuneisuus ja jännitteisyys tai fyysisiä kuten uupuneisuus, huono lihaskunto, altistuminen kylmälle, kova harjoittelu tai ryhtivirheet/huono ergonomia. Tai aineenvaihdunnallisia johtuen ravitsemuksen huonosta laadusta, vitamiinien puutostilasta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai kroonisesta tulehduksesta. Triggerpiste saattaa syntyä nopesti muutaman päivän sisään lihasvammasta tai se saattaa syntyä hiljalleen pitkäaikaisen rasituksen seurauksena. Triggerpisteen oireilun takana saattaa olla myös sairaustila.

Dry needling -hoidon tavoitteena on lihasperäisen kivun hoito ja lihaksen rentouttaminen. Se hoitaa erilaisia TULES-vaivoja mm. nivelten toimintahäiriöitä, välilevyongelmia, jänteiden tulehdustiloja, migreeniä, jännityspäänsärkyä, karpaalitunnelisyndroomaa, rangan alueen toimintahäiriöitä ja lantion alueen kiputiloja. Hoidolla poistetaan myös liikerajoituksia sekä muokataan arpikudosta. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että triggerpistehoidossa monipuolinen muu manuaalinen käsittely yhdistettynä Dry needling -hoitoon on kaikkein tehokkain lähestymistapa.

(Kouluttaja Ismo Palmamäki, urheilufysioterapeutti ja OMT)

Suomessa edunvalvojana toimii Suomen Dry needling yhdistys. dryneedling.fi

Suositellut julkaisut