Matkapuhelin

040 730 9267

Sähköposti

irma.kuusirati@gmail.com

Vietämme nykyisin paljon aikaa erilaisten sähköisten laitteiden äärellä, usein staattisessa asennossa tai muuten epäergonomisesti. Arkipäiväämme sävyttävät aivan liian usein kiire ja stressi, mikä saattaa jatkua yöhön asti stressiperäisenä hampaiden narskutteluna ja yhteenpuremisena. Päänsärky, niskakipu, jäykkä leuka, paineen tuntu päässä ja ohimoilla, niskakipua…

Oireiden syy voi löytyä suusta ja kireistä purentalihaksista. Myös varsinaiset purentavirheet aiheuttavat pään alueen kiputiloja. Purentalihasten hieronta, myös suun sisäpuolella olevien lihasten hierominen, voi tuoda avun yllä mainittuihin oireisiin. Hieronnan aikana käsitellään kasvojen alue sekä purentalihakset suun sisäpuolelta sekä kaulan ja niskahartiaseudun lihaksia.


”Hymyä huuleen” minikasvojumppa

M.risorius, hymylihas
Hymyile vetäen suupieliä mahdollisimman korkealle. Säilytä jännite ja rentouta. Toista harjoitus.

M.levatoranguli oris, suupielen kohottajalihas
Paina vastakkain olevat huulet kiinni hampaisiin. Venytä hymy mahdollisimman leveäksi.

M.orbicularis oris, suun kehälihas
1. Paina huuliasi toisiaan vasten erittäin tiukasti liioitellen liikettä.
2. Työnnä huuliasi eteenpäin liioitellusta aivan kuin haluaisit antaa suukon. Säilytä maksimaalinen jännite niin, että sinusta tuntuu kuin sieraimesi liittyisivät toisiinsa. Rentouta.

Mm.zygomaticus major/minor, iso ja pieni poskipäälihas
Vedä suusi todella leveään hymyyn nostaen mahdollisimman paljon suupieliä. Pidä jännite 10 sekuntia. Rentouta ja toista harjoitus.


Alaleuan liikeharjoitusohjeet TMD-potilaalle

Kirjoittaja: Käypä hoito -työryhmä

Purentaelimistön toimintahäiriöt

  1. Aloita lämmittämällä puremalihaksia esimerkiksi lämpötyynyllä tai geelipakkauksella.
  2. Rentoudu ja pidä olkapääsi alhaalla. Sano mmm… ilman, että hampaat koskettavat toisiaan. Sen jälkeen verryttele leukaasi liikuttamalla sitä ylös, alas ja molemmille sivuille.
  3. Aloita varsinaiset harjoitukset avaus- ja sulkemisliikkeillä. Avaa leukaa kivutta mahdollisimman paljon, anna pään taipua hieman taaksepäin. Tällöin niska myös aktivoituu. Pidä leukaa ääriasennossa muutaman sekunnin ajan ja sulje.
  4. Työnnä leukaasi mahdollisimman pitkälle eteen ja molemmille sivuille. Pidä leukaa muutaman sekunnin ajan ääriasennossa.
  5. Tee liikkeet ensin vapaasti ja sitten vastustaen liikkeitä kahdella sormella.
  6. Avaa suusi ihan auki ja yritä sulkea samalla vastustaen liikettä sormilla. Pidä leukasi tässä asennossa muutaman sekunnin ajan.
  7. Venytä suuta auki-asennossa asettamalla sormet hampaiden väliin.
  8. Tee jokainen liike kymmenen kertaa harjoituskertaa kohti ja koko liikesarja kahdesti päivässä. Pidä harjoitusvoimat lihaksille ja leukanivelille sopivina. Voimistelu ei saa tuottaa kipua.
  9. Lepää ja rentoudu harjoitusten päätteeksi kymmenen minuutin ajan.

Tulostettava potilasohje Käypä hoito -sivuilla (pdf).

Lue hoidosta.

Suositellut julkaisut