Liikunta on kehonhuollon ykkönen
Virkeän Voinnin Facebookissa arvottiin hierontalahjakortti ja te ystävät saitte jakaa parhaat vinkkinne arjen kehonhuoltoon. Selkeäksi kehonhuollon ykköseksi kommenteissa valikoitui liikunta eri muodoissaan. Liikunnan terveysvaikutukset ovatkin kiistattomat. Se auttaa meitä tutkitusti voimaan paremmin ja elämään pitempään. Liikunta antaa meille lisää energiaa, parantaa unen laatua, lisää keskittymis- ja vastustuskykyä, vahvistaa sydäntä, vaikuttaa aivojen hyvinvointiin ja muistiin – varsinainen runsaudensarvi siis.
Kaikki liike vie eteenpäin
Kehonhuollon kannalta oleellista liikunnassa on, että pidetään pyörät pyörimässä eli nivelet liikkeessä ja lihakset toiminnassa, oikeanlaista hengittämistä unohtamatta. Hengittämällä oikein kehoa voidaan ohjata sekä suorittamaan että rentoutumaan. Jos liikunta ei ole oma juttu, on lohdullista tietää, että sen ”kultaisen puolituntisen” ei tarvitse olla hikinen. Ja että jo 5-15 minuutin liikuntarupeamat tuntuvat terveydessä. Ja että muutaman minuutin portaiden nousulla on jo vaikutusta jalkalihaksiin.
Ruokarytmi kuntoon
Kehonhuolto on tärkeää palautumisen kannalta, jotta siis jaksaisimme ja voisimme hyvin arjessamme. Liikunnan lisäksi monipuolinen ruokavalio ja riittävä nesteytys ovat avainasemassa. Monenlaista kuuria ja ihmedieettiä on nykyisin tarjolla ja ne voivat jopa hämmentää. Suurimmalla osalla perusruokavalio on kunnossa. Ongelma on ehkä ennemminkin ruokailun epäsäännöllisyys ja liian suuret tai pienet annoskoot. Yksilöllisen tarpeen mukaan ravinnon myönteisiä vaikutuksia voidaan täydentää tarvittaessa turvallisilla luonnonmukaisilla lisäravinteilla.
Pysähdy kiireen keskellä
Suuri haaste kehonhuollolle ja palautumiselle on mielestäni nykyajan vauhtipyörä, jossa kiire, stressi, riittämätön uni ja vähäinen lepo vaihtelevat kiihtyvään tahtiin ja vaikuttavat sympaattiseen hermostoon. On toki myönteistäkin stressiä, joka lisää suorituskykyä ja auttaa ponnistelemaan eteenpäin. Mutta vauhtipyörä-stressi aiheuttaa väsymystä ja muita fyysisiä oireita, mielialan madaltumista ja vastustuskyvyn alenemista. Siksi myös mielen harjoitukset, pysähtyminen, hiljentyminen ja rauhoittuminen ovat kehonhuollolle puhdasta kultaa. Mielikuvaharjoitus, piipahdus metsään, kävely veden äärellä, hengitysharjoitus – mikä tahansa lyhytkin toiminta tai pysähtyminen voi auttaa katkaisemaan kiireen kierteen. Tietoinen keskittyminen muovaa aivoja ja sitä kautta kiireen tunteesta voi oppia eroon.
Tunnista kehosi tarpeet
Kehonhuollossa varmaan tärkeintä on tiedostaa ja tunnistaa oman kehon tarpeet, tietää keinoja niiden tyydyttämiseksi ja varmistaa niille riittävästi aikaa arjessaan. Nykyaikamme suurin haaste taitaa olla se, että meillä riittää kyllä tietoa aiheesta kuin aiheesta, mutta jonkin asian käytännön toteuttaminen ei siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, ota onnistuakseen. Tiedetään sekin, että aktiiviset liikunnalliset tavat riittävät kehonhuolloksi, jos arjen kuormitus on kohtuullista.
Helpotusta kehonhuollon ammattilaiselta
Mutta mitä jos arki ei ole kohtuullista ja liikunta ei ole edes se oma juttu. Sen vuoksi on hyvä, että kehonhuoltoa voi toteuttaa myös passiivisesti. Tällöin kehoa huoltaa joku muu kuin henkilö itse. Tällaista huoltavaa toimintaa ovat esimerkiksi hieronta, lihasten muokkaus, nivelten ja peitinkalvojen käsittely sekä passiiviset venyttelyt. Ja mm. lymfahieronta on yhtä tehokas nesteen liikkeelle saava voima kuin liikunta. Passiivisella kehonhuollolla hoidetaan rasitustiloja ja -vammoja sekä myös ennaltaehkäistään niitä.
Tervetuloa kehonhuollon ammattilaiselle!